Zaznacz stronę

Pasta sezamowa, znana również pod nazwą tahini, to jeden z obowiązkowych składników dań kuchni orientalnej. Wyróżnia się delikatnym, aczkolwiek charakterystycznym orzechowym smakiem, który sprawia, że coraz częściej gości także w dobrze znanych nam potrawach. Oprócz walorów smakowych, jej spożywanie niesie ze sobą szereg prozdrowotnych właściwości, a to wszystko dzięki sezamowi, który jest jedynym składnikiem pasty.

Tahini od Pi-nuts przygotowywane jest z największą starannością z najlepszych jakościowo ziaren sezamu, by produkt spełnił oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszów. W słoiczku, oprócz sezamu, nie uświadczymy żadnych polepszaczy smaku, konserwantów i sztucznych dodatków. 

Właściwości pasty Tahini 

Pasta sezamowa składa się tylko i wyłącznie z nasion sezamu, które po dokładnym zmieleniu, pozwalają na uzyskanie gładkiego, niezwykle aromatycznego masła sezamowego. Jest dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ponadto, w sezamie znajduje się bardzo duża ilość błonnika, który wywiera pozytywny wpływ na prawidłową pracę jelit. Tahini w 100 gramach posiada aż 1160 miligramów wapnia, co stawia pastę na podium wśród produktów bogatych w ten pierwiastek. Co ciekawe, sezam dobrze działa na urodę, gdyż zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9 przyspieszają porost włosów i poprawiają ich kondycję, tym samym oddziałując korzystnie na skórę głowy. Systematyczne spożywanie tahini reguluje pracę serca, wątroby, nerek oraz całego układu nerwowego. 

Zastosowanie Tahini od Pi-nuts w kuchni

Pasta Tahini to rewelacyjny dodatek do wielu potraw każdej kuchni świata. Oprócz oczywistego zastosowania w kuchni Wschodu coraz częściej jest składnikiem popularnych, tradycyjnych dań, którym nadaje zupełnie nowego, nieznanego dotąd charakteru. Najwyższej jakości pasta sezamowa Pi-nuts sprawdza się zarówno w śniadaniowych owsiankach na słodko, jak i w  wytrawnych daniach obiadowych.

Na bazie pasty można przyrządzić smaczny dip i dressing do świeżych warzyw, wykorzystać ją do orientalnych zup czy do smacznych deserów, takich jak ciastka, batony oraz musy. Pasta sezamowa jest głównym elementem popularnego hummusu, który coraz częściej gości w naszych jadłospisach w postaci pasty na kanapki czy dodatku do słupków marchewki oraz innych świeżych warzyw.

Wartości odżywcze Tahini

Pasta sezamowa Pi-nuts zawiera w 100 gramach 656 kalorii, które w większości pochodzą ze zdrowych tłuszczy roślinnych. Sezamowa pasta 100% to także źródło cennego białka, które docenią szczególnie osoby niespożywające mięsa. Tahini zda zatem egzamin w jadłospisie osób na dietach wegetariańskich oraz wegańskich. W maśle sezamowym występuje znikoma ilość węglowodanów oraz naturalnych cukrów. Z tego powodu z powodzeniem może gościć w menu osób będących na diecie ketogenicznej oraz niskowęglowodanowej. Pasta sezamowa, pomimo dużej ilości kalorii, jest sprzymierzeńcem osób na dietach redukcyjnych. Jest niezwykle sycąca i bogata w błonnik przyspieszający przemianę materii i pomagający pozbyć się nadprogramowych kilogramów. 

Przechowywanie pasty sezamowej Pi-nuts 

100% pasta sezamowa Pi-nuts powinna być przechowywana w suchym i zaciemnionym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Rozwarstwienie pasty jest zjawiskiem naturalnym i nie świadczy o popsuciu produktu. Przed użyciem pastę sezamową tahini należy wymieszać. Produkt nie zawiera żadnych konserwantów i polepszaczy smaku, powodując, że należy go wykorzystać w 6 miesięcy po otwarciu.